Martijn zorgt voor successen

 

Gedreven door Security Issues, pakt Martijn elk incident serieus op. Niks gaat hem te ver.

 

Al beginnend op een x386 van zijn vader, navigeerde hij al naar de sytem32 directory om spelletjes op te starten, en snuffelde hij in de prullenbak om te kijken wat zijn vader achter had gelaten. In 2001 kreeg hij de Pentium II van zijn vader, en al turende naar het defragmentatiescherm van de computer, optimaliseerde hij zijn computer, maar deze bleef achter bij de snelheid van Martijn zelf. Spelletjes, virussen e.a. zaken downloaden om zijn computer compleet te ‘verneuken’ en deze weer opnieuw te installeren, ging hij jaren later het ‘echte pad’ richting de IT achterna.

 

Wat was je motivatie om de IT in te gaan?

 

Je hebt hier zojuist al een stukje over kunnen lezen, maar ik zal het verdere verloop nog even duiden. Ik ben door een knieoperatie omgeschoold naar IT ’er middels een re-integratie traject. Daar repareerde wij computers en demonteerde wij deze voor gescheiden afval. Ook bij klanten thuis verzorgde wij software installaties, virus verwijdering, en ondersteuning met Wifi en Routers. Het bedrijf werd niet meer door de Gemeente gesubsidieerd en moest sluiten. Ik heb één jaar thuis gezeten om te bezinnen wat ik dan moest doen. In deze periode ben ik heel veel op internet gaan ontdekken wat er allemaal te vinden was. Toen ik door de wijk fietste zag ik een open dag voor een IT opleiding. Ik ben daar naar toe gegaan en ik mocht al snel beginnen. Van MBO-3 Medewerker Beheer ICT in een verkort traject omdat ik al de nodig ervaring had, MBO-4 ICT Beheerder ook in verkort traject succesvol doorlopen. Ik heb mij enorm gesteund gevoeld door de leraren op het Deltion College. Zij hebben de basis gelegd voor mijn successen. Mijn dank is groot!

 

Wat zijn voor jou de grootste leermomenten geweest?

 

Niet geweest, niet dat alleen. Elke dag leer je bij en dat gezegd hebbende, zijn het de praktijkmomenten waarin je leert floreren. Je gaat geheid een keer op je bek, maakt een fout, vergeet totaal iets te controleren, en juist dat zijn de momenten waarop je groeit. Je leert herkennen waar je op moet letten. Tijdens mijn opleiding wist ik nog bijna niks, ik was onzeker over elk moment in de eerste jaren dat ik werkte. Op een gegeven moment ga je jezelf vormen. Dit is wat ik leuk vind, dit is waar ik voor sta, deze kant wil en ga ik op. Ik ga ervoor. En dan kom je langzaam aan tot de conclusie dat je een Professional aan het worden bent. Vergis je niet hoor, op IT vlak zijn er zoveel diverse gebieden waar je je in kunt ontwikkelen. Het is haast niet bij te houden en je moet een keus maken waar je hart ligt. Je kan een generalist zijn/worden, maar dan heb je als doel een Leraar, Manager of Instructeur te zijn (met de nodige social skills uiteraard). Wil je de diepte in, dan dien je je te specialiseren.

 

Wat drijft jou zo om met security bezig te zijn?

 

Ik ben zodanig gedreven dat mijn stelling is: als ik er iets aan kan doen, doe ik het. Het verzorgen van Best-Practices, het patchen van allerlei firmware en software patches. Het is mijn werk. Ik ben ervoor verantwoordelijk dat de infrastructuur zo veilig mogelijk is. ”Zolang ik het kan beheersen”. Daarbuiten kan ik niet veel, maar wijs ik wel op de mogelijkheden die incidenten zouden kunnen voorkomen. Dan vraag je je af, waarom doe je dat dan niet van tevoren? In dit vak, is IT geen bodemloze put van budgetten. Elk bedrijf investeert in een hoedanigheid dat zij verantwoord acht. Dit kan lastig zijn als je ja en amen gewend bent.

 

 “

“Ik leer om een professional te zijn, door fouten te maken. Als alles alleen maar goed gaat, ben ik niet gedreven om mijn zaakjes op orde te hebben. Leer van je inzicht, leer van anderen. Zoek op wat je niet weet”

 

Denk je dat alles te beveiligen is?

 

Nee, de NSA en diverse hack organisaties lopen je netwerk binnen alsof het niks is. Je kunt het ze alleen zo moeilijk mogelijk maken. Je moet wel nadenken over hoe je het werkbaar houdt voor je interne medewerkers. Zij mogen niet van elke beveiligingsmaatregel last hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Je moet de juiste middenweg bewandelen en je conformeren aan het ‘bedrijfsbeleid’, maar je hebt ook een sterk karakter nodig om het Management ervan te overtuigen waarom jouw voorstel van groot belang is. Typische beveiligingsmethoden van vandaag zijn de 2FA en Certificaat autorisaties. Middels een wachtwoord beheer programma kun je hergebruikte wachtwoorden simpel wijzigen naar iets unieks. In de basis heb je maar 3 wachtwoorden nodig die je uit je hoofd moet kennen. Die van je computer, mail en de wachtwoordmanager. De rest hoef je niet te weten, want daar gebruik je je wachtwoordmanager voor.

 

Wat vind je van de verantwoordelijkheid i.c.m. je vak en internet?

 

Persoonlijk:

Moeilijk, ik ben iemand met een sterke mening en zeg over het algemeen dingen maar één keer. Discussies waar je in kan belanden kunnen ‘nasty’ worden. Het is zaak dat je de rust bewaard en je niet laat leiden door frustratie, wraak, of meningen geven om maar dwars te liggen. Vergis je niet, dit soort gedrag laten veel mensen zien op internet en ik maak mij daar zelf ook soms schuldig aan. In deze wereld liggen al je meningen in no-time op de internetstraat en kan je maatschappelijke- of groepering weerstand ontvangen. Meningen worden zelden geduld als ze te pikant zijn.

 

Zakelijk:

Daarnaast heb je ook de verantwoordelijkheid dat je in de IT moet opletten, welke berichten je liked. Iemand die social engineering op je toepast, kan in de gaten houden, oh, hij vind een security incident leuk, waar je eigenlijk mee zegt, fuck ik heb dit probleem, dat moet ik oplossen, liken voor later om op te pakken. Waarmee je dus je bedrijfskwetsbaarheid aantoont. Even LinkedIn bezoeken (de hacker), kijken wie er werkt en de exploit vind binnen enige tijd plaats. Riskant dus. Je moet je heel goed beseffen wat je op internet aan informatie prijs geeft en wat niet. Een like, kan gevolgen hebben. Veelal like ik dus pas, zodra ik het opgelost heb, middels de link kopiëren naar mijn zakelijk mail om op te pakken als ToDo.

 

Wat vind je dat er moet gebeuren op IT-Gebied qua Werkgelegenheid?

 

Ik ben een sterk voorstander van meer vrouwen binnen de IT. Zij zijn ontzettend capabel om het bedrijf intern en extern van een goed imago te voorzien. Helaas heb ik een ontzettend capabele meid, na de opleiding van richting zien veranderen naar de kinderopvang. Dat ging mij wel aan het hart. Hetzelfde (imago) geldt voor de groep autistische mensen, mits zij de juiste begeleiding kunnen krijgen. Ik vind dat type mensen uber sociaal. Voor wat betreft oudere werknemers, denk ik echt dat zij kunnen bijdragen aan het bedrijf, middels werkervaring, normen en waarden, begeleiding en een adviserende rol. Waar deze groep wel op moet passen is de principes die met de jaren sterker worden. Dat kan een valkuil zijn. Voor de rest sta ik volledig achter ze.

 

 “

“De beweegreden waarom mensen niet kiezen voor de IT, is omdat ze altijd maar over problemen horen. Laat je daar niet door leiden, het is ontzettend leuk en dankbaar werk. Collega’s prijzen je ook als je successen voor hun behaald. Je bent hun steun en toeverlaat”

 

Wat zou je nog willen doen als je een ander beroep mocht kiezen?

 

Stiekem blijf ik dan toch in de IT, maar met een kleine kanttekening. Dan zou ik voor IoT en Robotica voor ouderen in verzorgingstehuizen of bij hun thuis de apparaten voor hun instellen waardoor zij niet meer hoeven te vergeten, wanneer zij hun medicijnen moeten slikken, hun pols oefeningen moeten doen en hoe ze patience op hun Ipad moeten opstarten. Op voorwaarde dat ik de tijd voor hun mag nemen om een praatje met ze te maken. Dit in ere van mijn Opa’s en Oma die overleden zijn en mijn huidige Oma Oda die nog leeft. Het mensje is 90 geworden afgelopen zomer en ik ben ontzettend dankbaar dat zij er nog is. Ze doet mij leven! Zij is mij alles waard!

 

Hoe zien je huidige ambities er nu uit?

 

Ik heb MSCE 2016 Implementing Azure Infrastructure Solutions op het oog. De opleiding is inmiddels al goedgekeurd en halen zal ik hem. Na een hectische periode op het werk, ben ik daar nu weer hard aan toe, ondanks dat Microsoft heeft aangegeven Server 2012 voorlopig nog wel te ondersteunen gezien de grote afname van het product en hiermee de certificering niet zal verlopen. Inmiddels is Server 2019 bijna uit en moet je wel met je tijd meegaan. Het is een vorm van zelfopgelegde verplichting die gepaard gaat met het kiezen voor het vak IT.

 

Waar zie jij jezelf over 10 jaar, als je 50 bent?

 

Of de organisatie waar ik momenteel werk gaat een groei doormaken, en anders zal ik ongetwijfeld een partij opzoeken die mijn beeld van professional waardig onderstreept. Wat ik in elk geval niet ga doen, is een baan zoeken in de Randstad. Dit heeft een negatieve invloed op mijn privé sfeer en ik ben daar al eens een keer van thuisgekomen.

 

Wat is jouw grootste droom?

 

Hahaha, je zal gaan zeggen dat slaat kant noch wal, maar hier komt ie:

Werk kan een enorme druk met zich meebrengen. Je werkt over, je werkt laat, je laat je bellen op je vrije dag, allemaal zaken die je prive situatie beinvloeden. Vaak negatief.

Mijn droom is, is dat mijn kinderen later zullen zeggen, papa, je bent een goede vader voor mij geweest. Je hebt geduld getoond, respect gegeven, onvoorwaardelijk lief gehad, mij geholpen toen ik je nodig had, en mij nog nooit, nee nooit laten vallen (behalve van de trap dan ;-)).

Werk is niet je leven, je kunt er in floreren, je kunt ambities waarmaken, maar als je faalt in je gezin, faal je ook in je werk. Reden voor de vrouw om je te verlaten. Dat is een serieuze waarschuwing. Laat het niet zover komen dat je in de put komt te liggen, dat is mijn advies aan velen, zo niet iedereen.

 

note: Artikel inspiratie: FoxIT > Sanne Maasakkers